Šivine suze kao nakit jogina

lord-shiva-1800672_640-358x222

 

Asana po asanu i mantra po mantru, svaki posvećeni jogin u jednom trenutku dođe do đapa male ili u našem jeziku  poznatije brojanice.

Za one koji se sa ovim izrazom susreću po prvi put, ili za one koji jesu  videli na drugima nanizane kuglice različitih veličina i boja, ali tome nisu pridali neku posebnu važnost, đapa mala  je samo jedan interesantan komad nakita. Međutim,  za jogine, ona je izvor energije i sidro u burnim trenucima.

 

Značenje

Samo značenje reči jeste sledeće: ja – rođenje; pap – loša dela, grehovi; japa – oslobađanje kruga rođenja i smrti, oslobađanje od grehova koristeći mantru (man – svest, tra – životna sila); mala – venac, niska zrna ili perlica koja se koristi pri duhovnoj praksi.

Đapa male se prave od raznih materijala kao što su sandalovina, ružino drvo, tulsi, abonos, Bodhi drvo, seme lotosa,  maslinovo drvo, poludrago kamenje i naravno  zrno Rudrakše koje je često idealan izbor što zbog simbolike, što zbog svog specifičnog delovanja.

Đapa mala nanizana od Rudrakši potiče iz drevnih vremena. Prema jednoj od legendi, nakon duge meditacije, Šiva je otvorio oči i video zemaljski svet koji se muči i pati i plakao je iz saosećanja sa ljudskim rodom. Te suze su padale na zemlju i pretvarale se u zrnevlje Rudrakše.

Rudrakša se bira za đapa malu namerno jer ova zrna imaju visoke energetkse vibracije što ih čini pogodnim za duhovnu praksu. U Indiji recimo, nije neuobičajeno da osoba koja se odlučila da krene duhovnim putem sama skuplja zrna Rudrakše za svoju brojanicu.

 

Odabir Đapa Male

Svako zrno Rudrakše je podeljeno na lica koja se zovu mukhi. Jedno zrno može imati i do 36 lica, međutim, ona sa 5 su najčešća. Rudrakša sa pet lica je povezana sa Jupiterom i božanstvom  Rudra Kalagni, donosi mir, osnažuje um, pospešuje moć govora i budi svest a još se kaže i da ispunjava želje.

Ukoliko se mukhi upari sa odgovarajućim poludragim kamenom neutrališe se nepovoljan uticaj planeta, a ukoliko se upari sa vladajućom planetom, može da donese finansijsku dobit ili da leči bolesti.

 

Dobrobiti zrna Rudrakše?

 • Rudrakša utiče na karmu onoga ko koristi brojanicu i utiče na osobu da bira put istine i svrhe kao i da brže i lakše napreduje u onome što radi
 • Efikasno neutrališe stres, otklanja brige i donosi mir
 • Utiče na jasnoću i bistroću uma, a pojačava intuiciju
 • Štiti od negativnosti i uklanja prepreke
 • Rudrakša puni dušu duhovnom energijom (Šakti) i pospešuje samorealizaciju u materijalnom svetu
 • Stvara prisnije veze sa pozitivnim prirodnim silama i kosmosom, pomaže isceljenje vitalnim energijama i dovodi ih u harmoničan balans
 • Zrna Rudrakše utiču pozitivno na zdravlje.

 

 

 

Kako koristiti brojanicu?

Đapa mala se prilikom mantranja drži u desnoj ruci, na srednjem prstu. Kažiprst dodiruje perle. Početak brojanja je kod meru perle (glavne velike perle koja se takođe zove guru i bindu). Nakon izgovaranja mantre, perla se provlači prema sebi, jedna po jedna, između palca i srednjeg prsta.

Kada se dođe do kraja i broja 108, mala se okreće na drugu stranu i to tako da se ne prelazi preko glavnog zrna, već se okreće cela brojanica. Naravno, đapa mala može imati i manji broj perli, 27 ili 54, pa u tom slučaju okrećemo brojanicu dok ne dođemo do 108.

Đapa mala upija energiju onoga ko je nosi i koristi i akumulira je. Redovnim korišćenjem vlasnik i brojanica razmenjuju energiju. Drugim rečima, kada se jogin nađe u novoj situaciji, na novom mestu, okruženim novim ljudima, ili sa manjkom energije, đapa mala i mantranje mogu da donesu mir, reše probleme i vrate balans, istovremeno vršeći uticaj na svest, koncentraciju, mentalne funkcije,  energiju  i unutrašnje stanje jogina.

Takođe, jedna đapa mala se vezuje za jednu mantru, jer i sama mantra generiše i odašilje svoju energiju, otuda i naziv đapa (đapa je oblik lične meditacije mantrom).

 

Aktiviranje brojanice se vrši na određeni način:

 • Najpre pronađemo odgovarajući prostor za mantranje
 • Upalimo mirišljave štapiće, tamjan ili sveću.
 • Koncentrišemo se na dah i pustimo ga da bude prirodan
 • Usmerimo svesnost na trenutno stanje, pustimo misli da prođu i usredsredimo pažnju na naše namere
 • Pređemo prstima preko svake perle na brojanici izgovarajući ili samo zamišljajući nameru, slično kao kada donosimo sankalpu pre Joga Nidre
 • Izgovorimo mantru tri puta
 • Prinesemo brojanicu srcu ili agija čakri.

 

Ovako, brojanica je spremna za svakodnevnu upotrebu.

Da li će brojanica imati 108, 54 ili 27 zrna, od kog materijala će biti napravljena i na koju boju konca će biti nanizana, ne zavisi na kraju od modnog ukusa već od namere, mantre i svrhe  jogina i njegove veze sa konkretnom brojanicom. Brojanica ili đapa mala od Rudrakši ima posebno značenje jer se Šiva predstavlja sa niskama Rudrakše na rukama, glavi i oko vrata  pa su ova zrna dobila dublje značenje. Veruje se da ona sadrže tajnu nastanka kosmosa, da su veza između Raja i Zemlje a samim tim veza između božanskog i zemaljskog, kao i da donose miran život i dobro zdravlje.

 

Preuzeto sa portala Moja Šolja Joge.

One thought on “Šivine suze kao nakit jogina

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s