Joga na odmoru: džepno izdanje

E6FBFAA9-4EF6-401A-B549-7C6A639373DA

 

Leto je već uveliko tu, i iako su čas tropske, čas jesenje temperature, ništa ne sprečava planirane godišnje odmore da se ostvaruju; što znači da je i donošenje letnjih rezolucija tu.

Šta su to letnje rezolucije, možda se pitate… e pa to su, slično novogodišnjim, odluke privremenog karaktera koje donosimo isključivo kad putujemo na odmor. To su pozitivne ideje koje nas guraju napred, motivišu da uživamo u slobodi kretanja, izgovori za mala odstupanja od plana ishrane, kao i odlaganje jutarnjeg alarma za kasnije.

Primera radi, jedna letnja rezolucija može zvučati ovako: „na ovom letovanju ću vežbati  bar svaki drugi dan a meditiraću svako jutro.” Uglavnom, ove ideje napuštamo nakon prve prepreke kao što je nedostatak prostora, radoznalo oko saputnika ili osoba sa kojom delimo smeštaj. Šta se to dogodi u stvarnosti pa nam se planovi osujete?

Jedan od izvesnih scenarija je sledeći: stignemo na to more ili planinu, terasa je mala, soba je skučena, čini se da već vežbamo jogu izvodeći akrobacije preskačući kofere kako bi došli do frižidera (ili to bar izgleda tako komšiji koji je baš izašao na terasu da vidi kakav tepih je ova sad izvadila i jel to za sunčanje).

Istina, malo zamišljene idile po pitanju vežbanja nas dočeka u stvarnosti. Ali, ko ima volje nađe i rešenje! Jer gde je joga nego u nama?

101A7E0F-9751-46D9-8396-74E1AD5BC261

Prvo i osnovno, niko neće zarđati ako preskoči fizičko vežbanje na desetak dana. A drugo, suočavanje sa ograničenjima je veoma dobra prilika da posmatramo sebe. Sadhana se može vežbati bilo gde, za mantranje nam ne treba ništa osim mesta za sedenje, a za one čija leđa, vrat i duša ne mogu bez vežbanja a plivanje i šetnja po prirodi im ne upotpunjuju doživljaj, postoji i nekoliko modifikacija vežbi kojima se može pribeći u bilo kojoj situaciji.

Na šta obratiti pažnju? S obzirom na to da vežbanje treba da služi našem duhu i telu, ono treba biti smisleno. Shodno tome, nakon puta želećemo da razmrdamo vrat, ramena i zglobove. To možemo učiniti u sedećem ili stojećem položaju vežbama zagrevanja kao što su kruženje glavom a zatim zglobovima ruku, ramenima i kolenima u obe strane dok ne osetimo prijatnost.

Bilo bi lepo počastiti i kičmu. Osim mačke u stojećem položaju, možemo leći na krevet, priljubiti butine uz grudi, zagrliti noge i ljuljati se levo desno. Potom, ruke postaviti na potiljak a noge istovremeno, tako savijene, spustiti prvo u jednu pa u drugu stranu.  Kondiciju nogu tokom odmora održavamo vežbama kao što su jogički čučnjevi, varijacije stolice (Utkatasana)i heroja 1 i 2 (Virabhadrasana) sa rukama iznad glave ili prepletene u garudi.

38FF4274-D14B-457B-9756-E905D6181F98.jpeg

Na internetu se lako mogu naći prikladne vežbe pod nazivima „Joga u krevetu“ gde ime samo govori da se vežbanje odvija u krevetu, što je za ograničen prostor turističkih soba idealno rešenje. Naravno, s određenom dozom opreza pristupiti ovakvom vežbanju jer mekana površina možda i nije uvek bezbedna za vežbanje, pogotovo za položaje uvrtanja.

Sveobuhvatna sekvenca, kako za fizičko, tako i za energetsko telo, jeste Pozdrav Suncu (Surya Namaskar) i kao takva sasvim dovoljna za vežbanje na odmoru. Tradicionalan ili Pozdrav Suncu Serije A ili Serije B iz aštanga joge u nekoliko ponavljanja čine, možemo reći, mini sekvence uz koje se o drugim asanama na odmoru ne mora ni razmiljati.

Dužina vežbanja ne znači da je to vežbanje bilo i kvalitetno i da je učinilo da se osećamo dobro. Nekada se petnaest minuta iskoristi posvećenije a rezultati budu funkcionalniji od onoga što postignemo vežbajući sat i po. Istina je da možda u tih petnaest minuta ne možemo uglaviti asanu vrednu objave na instagramu, ali to je potpuno nova tema. Opustite se i uživajte u ovom letu koje je pred nama.

E956982C-92A4-4DBC-B438-C14BF80FF718.jpeg

Tekst pisan za Moja Šolja Joge

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s