Joga i išijas

Bol u leđima koji se može okarakterisati od blage nelagode do nemogućnosti da se hoda je nešto što svi kad tad osetimo u životu. Nekada je razlog nešto što smo uradili, nepravilan pokret koji smo napravili, veća težina koju smo poneli,  i to je često akutno stanje, iskustvo iz kog naučimo i više taj pokret ili tu situaciju ne ponavljamo ili bar izbegavamo. Međutim, ukoliko stanje prelazi u hronično i onemogućava nas da nesmetano obavljamo svakodnevne aktivnosti, potrebno je konsultovati lekara.

Koji je razlog javljanja bola u donjem delu leđa koji se pruža niz jednu nogu?

Bol koji se naziva išijasom nastaje zbog nerva koji se proteže od donjeg dela leđa sve duž nogu i to najčešće usled njegove iritacije.

https://www.webmd.com/back-pain/ss/slideshow-visual-guide-to-sciatica

Ako se bol  javlja posledično stilu života koji se ogleda u nedostatku kretanja, nepravilnom sedenju, možda neudobnom krevetu, nedovoljnom ili neadekvatnom vežbanju, do poboljšanja nakon pravilnih vežbi  može doći relativno brzo, pa čak i do potpunog otklanjanja bola. Potrebno je uložiti trud i pronaći odgovarajući program vežbi, a ono po čemu se vežbe joge odlikuju jeste holistički pristup telu i razumevanje povezanosti svih delova tela.  S ove tačke gledišta treba posmatrati i išijas.

Uzrok može biti diskus hernija, spinalna stenoza, piriformis sindorm, sakroilitis, upala ili infekcija ili čak nešto ozbiljnije. Dobra vest je ta da (naravno nakon konsultacije sa lekarom) se može primeniti vežbanje kako bi se ublažili ili u potpunosti uklonili simptomi.

Jogičke vežbe koje  poztitivno utiču na išijas su:

 • Priprema za goluba (Eka pada rajakapotasana)
 • Varijacije mosta (Setu Bandha Sarvangasana)
 • Položaj deteta (Balasana)
 • Kobra (Bujangasana)
 • Pas koji gleda dole (Adho Mukha Svanasana)
 • Istezanje zadnje lože u ležećem položaju (Supta Padangusthasana)
 • Istezanje i opuštanje sedalnih mišića

S druge strane, položaji koje treba izbegavati su svi položaji koji izazivaju bol. Sada već možda pomišljate „Pa to su sve vežbe, ja neču vežbati“. Naravno, ne treba prestati vežbati, već postojeće vežbe prilagoditi našem trenutnom stanju.  Veoma je  važno upoznati svoje telo i znati gde je granica da bismo mogli da osetimo bol te istu i sprečimo. S obzirom na to da skraćena zadnja loža može biti jedan od uzroka bola u donjem delu leđa, greška koju pravimo jeste upravo rad na istezanju zadnje lože. Ovim pogoršavamo stanje. Ono što treba da uradimo jeste vežbanje svih položaja savijanja ka napred sa nogama blago savijenim u kolenima.

Dakle položaji koje treba izbegavati su:

 • Savijanja ka napred sa pruženim nogama
 • Duboki čučnjevi (što znači da je stolica Utkatasana dozvoljena)
 • Dizanje tegova
 • Trbušnjaci sa pruženim nogama

Nikako ne treba prestati vežbati, već nastaviti prilagođeno vežbanje sa pažnjom na granici koju postavlja telo. Fokusirati se na nekoliko vežbi koje nam posebno prijaju i njih primenjivati svakodnevno.

Jedno malo istraživanje urađeno 2013. godine je pokazalo znatno umanjenje simptoma išijasa uz praktikovanje položaja Skakavca i Kobre, dok je istraživanje iz 2017. godine pokazalo da joga pomaže kod hroničnog bola koji izaziva išijas, ali ono što je nama dovoljan pokazatelj jesu svi naši vežbači koji kad osete bol primene vežbe i doživljavaju ih kao prvu pomoć na prvu naznaku da bi moglo doći do bola u leđima.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s