Intervju sa Jogijem ili Intervju sa Samim Sobom (Drugi deo)

studio

 

Yoga is not a work-out, it is a work-IN. – Rolf Gates

 

Iako radimo iste vežbe, različito doživljavamo jogu i ona drugačije utiče na svakoga od nas. Do sada smo pisali a i često pričamo na časovima o dobrobitima, izazovima i procesu vežbanja. Međutim, retko imamo priliku da razmenimo iskustva.

Pročitajte, iz prve ruke, kako se osećaju naši vežbači, kako doživljavaju jogu i kako ona utiče na njih.

 

 

mirjana

„Meni je joga naprosto vrhunac dana.“ – Mirjana Š.

 

 

zuzu

„Pa eto najkraće…jogu obožavam…opušta me…relaksira…pomaže mi da otkrijem granice izdržljivosti svog tela…volim taj sklad i lepotu pokreta tela…harmonizuje moj unutrašnji svet…dovodi me u balans… sklad tela i duha…i obožavam svoje instruktorke joge koje mi omogućavaju da se upravo tako osećam… ma joga je divota od zivota!” –Žužana S.

 

 

danijela

„Na časove joge krenula sam pre dve godine zbog bolova u leđima i ,svakodnevnog stresa. Danas, posle dve godine, sve je mnogo bolje nema bolova u leđima, pokretljivija sam i smirenija. Zahvaljujući jogi stekla sam bolju fizičku kondiciju i veće samopouzdanje.

Dovoljno je reći da sam presrećna što moj život ispunjava joga.” – Danijela T. 

 

blagoje

„Zašto se bavim sa jogom, nije jednostavno odgovoriti sa par rečenica ali pokušacu što kraće…naime, kad sam kretao na jogu pre 6 godina , na predlog prijatelja, imao sam predrasude koje su nastale zbog neinformisanosti i nepoznavanja suštine joge što potvrđuje devizu „ubi nas neznanje“…zapravo samim početkom vežbanja jednostavno sam shvatio da mi  joga omogućava da bolje upoznam duhovni, unutrašnji deo svog bića, gde sam probao deo i upoznao mnoge pozitivne osobine koje su mi pomogle da sa vedrije strane doživljavam i živim svoj život, da na lepši način pokazujem ljubav prema ljudima …jednostavno omogućava mi da se duhovno i fizički lepo osećam u svojoj koži…služi mi kao podsetnik radovanja životu , kao kad smo deca bili koja su se radovala budućnosti i životu…” – Blagoje

 

 

„Evo kako ja doživljavam jogu:

Opušta me u bilo kom smislu (fizički ili mentalno), koliko god da sam umorna i koliko god da mislim da neću moći da se pomerim, kada krenu vežbe sve što sam do tada osećala nestane … ne znam kako i odakle mi dođe snaga, čak ne mogu da odredim momenat kada je prestao osećaj umora i počeo osećaj zadovoljstva (tela i duše), jednostavno sam na jogi a jelenasve ostalo je nestalo … joga mi jednostavno prija, s obzirom da dosta sedim na poslu, pored joge nemam osećaj da mi je telo nerazgibano, ne boli me vrat, kičma ili bilo sta drugo, jednostavno se dobro osećam. Pored svega, s obzirom na moju bolest, joga mi je sada sve. Mnoge žene koje su u mojoj situaciji (kancer koji sam imala) postaju pasivne, jer se tako osećaju zbog terapije koju imaju, ali ja sam stava da je bolje raditi koliko možeš nego ne raditi ništa.” – Jelena M.

 

 

slavica„Pitanje : Zašto voliš jogu?

Odgovor: Da imam 7 godina reka bih : Volim zato što volim. – Da imam 27 godina rekla bih: Volim a ne znam zašto. E to je ljubav jogi. – pošto imam 70 godina odgovor je: Volim jer mi daje mir, strpljenje, volju i snagu.” – Slavica G

 

 

„Beskonačan je samo trenutak koji uhvatim, i duboko i sebično zarobim u sebi.milena

Na svakom času joge ukradem po jedan takav. Vredno,kao svaki djak prvak, odložim u svoju policu nezaborava.

A kada dan posivi i oboji oko tugom, s radošću vinem svoje trenutke i sa osmehom zakoračim u novi čas!!!” – Milena R.

 

 

 

marija„Pre prvog časa joge, mislila sam da je to nezahtevna i monotona rekreacija za žene u godinama. A prvi susret odigrao se slučajno, pre šest godina i desila se ljubav na prvu asanu . Od tog dana do danas, nedelje se dele na dane sa jogom i dane bez nje. Kada preskočim čas, nedostaje mi vežbanje i vežbači. Sam čas je vreme-za-mene i skup retkih trenutaka kada su telo i um na istom mestu. I to jedinstvo je izvor snage i balansa, a koncentrisano u jednom času, ono ima obnavljajuće delovanje. (Modernim rečima, obezbeđuje reset, sa kakvim god mislima i osećanjima uđemo na čas.) Radujem se svakom času joge, hodam ka njemu sa ispravljenim leđima i ne mršteći se.

Hvala Stefaniji i Slađi što se trude da nam prenesu sve što znaju i što smo svi zajedno posle svakog časa pomalo bolji.” – Marija Z.K.

Ovo sve je vrh ledenog brega kada nas neko pita zašto volimo jogu i zašto držimo časove joge. Nije uvek lako doći na čas, nije lako ni nama održati svaki čas ali sam pokušaj, sam dolazak, izlaganje i otvaranje, deljenje dela nas samih sa drugima jeste ono što nas svaki put i nakon svakog časa, kao što Marija kaže, čini boljima.

 

Mnogi počnu da se bave jogom zbog naizgled jednostavnih stvari kao što su fizičke dobrobiti i manji bol u leđima. Ali svi ostaju na jogi i počinju da je gledaju drugim očima kad tim istim očima pogledaju duboko u sebe.

A zašto se vi bavite jogom i šta joga predstavlja za vas?

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s