Čakre u Svakodnevnom Životu – Sahasrara

violet-1340083_1920

 

 

„Ti nisi kap u okeanu. Ti si ceo okean u kapi.“ – Rumi

 

Sedma primarna čakra ili sedmi energetski centar našeg organizma jeste Sahasrara čakra i ona predstavlja našu vezu sa kosmosom, sa onim iz čega smo nastali i od čega se sastojimo.

Cilj svakoga od nas, bilo da smo svesni toga ili ne, jeste otvaranje ove čakre, oslobađanje od ega i prevazilaženje ljudskih patnji i smrti. Nakon dostizanja Samadhija, više  ništa nam nije važno jer spoznajemo apsolutnu istinu. Ovo jeste možda teško za razumeti i zalaženje u dublju analizu može dovesti do raznih sukoba, kako unutrašnjih tako i spoljašnjih, ali ako se ta analiza svede na najjednostavniju moguću, to bi zvučalo ovako:

rad na Sahasrari jeste rad na unošenju ravnoteže u naš život, na stvaranju reda i sklada u društvenim odnosima, briga o sebi i svom mentalnom i fizičkom zdravlju. Balansiranje energija i otvaranje prethodnih šest čakri, bi mogli da se prevedu i shvate kao svrha života i nas samih, ili nazovimo to „uživanjem u procesu“. 

Kada se u potpunosti posvetimo sebi, rešimo probleme donjih čakri i izbalansiramo gornje, stvaraju se uslovi dolaska do sedme, Sahasrare. Ova čakra predstavlja dušu onoga što se zove Savršeno Biće i verovatno bi ovde bilo mesto na koje dolazi duša nakon prosvetljenja (u Budizmu je to stanje Nirvane a u Hrišćanstvu Raj) i zbog ovoga se u tekstovima o jogi piše o vezi sa kosmičkim. Kada dostignemo to posebno željeno stanje, mi ustvari spoznajemo i osećamo sve od čega smo sačinjeni.

Energija ove čakre ne može biti prevelika jer je univerzalna i izvorno beskrajna i nemoguće je postojati u materijalnom svetu sa spoznajom ove enrgije.

Neaktivna Sahasrara znači da smo još uvek ljudi i dok ne prevaziđemo ovozemaljski život energija Sahasrare će biti „mala“.

Rad na aktivaciji Sahrasrare je rad na prethodnih šest čakri koji se manifestuje i kroz meditaciju, introspekciju ili jednostavno sedenje u tišini nekiliko minuta na dan i posvećivanje sebi. Takođe su tu i vežbe disanja koje možemo praktikovati, Nadi  Shodana i Kapalbati, a asane na koje se možemo usmeriti svakako jesu Savasana, stojevi na glavi i Urdhva Dhanurasana (jer utiče na sve čakre istovremeno).  Meditiranje, vežbe disanja, asane i uživanje u životu su alati koje koristimo da dođemo do aktivne Sahasrare, iako vežbačima ne treba ni dostizanje cilja da bude svrha vežbanja, meditiranja ili postojanja već konačno oslobođenje i buđenje beskonačne svesti a dok se to ne desi ljubav, ljubaznost i briga sebi i drugima treba da nam budu neki od životnih principa.

 

 

 

viber image 2019-04-06 , 21.16.39

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s