Čakre u Svakodnevnom Životu – Ajna (Agya)

agja

 

„Budi svoj, živi srećno i mudro ali nezavisno.  Probudi svoje sposobnosti i koristi ih.  Prepoznaj svoje unutrašnje bogatstvo.  Ti poseduješ sve. Ceo univerzum si ti.“ – Srī Mahāprabhujī

 

Priče o intuiciji smo se dotakli kada smo pričali o Manipura čakri i ta intuciija se odnosila na nesvesni i animalni deo našeg bića. U slučaju Agija čakre, šeste čakre, takođe spominjemo intuiciju, s tim što se to ovde odnosi na našu individualnu svest i shvatanje nas samih, našeg sopstvenog “ja” koje treba da se odvoji od ega, i ovde intuicija ipak podrazumeva određeno angažovanje uma kada pokušamo da shvatimo stvarnost.  Agija čakra predstavlja naš misaoni proces, maštu, harizmu, sposobnost rasuđivanja i samokontrolu.

Osho započinje predgovor u svojoj knjizi “Intuicija” rečenicom:

Intuicija ne može biti naučno objašnjena jer sam taj fenomen nema nikakve veze sa naukom i iracionalan je.”

Prema njemu, intuicija potiče sa mesta koga intelekt nije svestan i sama ima više oblika realnosti. Jedna od najpoznatijih definicija intuicije je verovatno Jungova definicija prema kojoj je ona:

proces obrade informacija u našoj psihi kojeg nismo svesni, ali smo svesni rezultata tog procesa. Proizvod intuicije pored misli i jasno definisanih osećanja kao što su sumnja, zaljubljenost, strah i slično, može biti i ono što se naziva osećaj ili slutnja.”

Rađamo se sposobni da pratimo intuiciju i da joj verujemo a u toku života učimo da je ignorišemo kako bismo se priklonili društvenim normama, očekivanjima porodice, prijatelja, učitelja i šefova a nekada i našim sopstvenim. U nekim momentima je lakše prikloniti se očekivanjima drugih i prepustiti se onome što je društveno ili situaciono prihvatljivo. Kasnije nam se to naravno vrati u drugim oblicima kao što su zdravstveni i socijalni problemi.

Uzimajući ovo u obzir, lakše je da shvatimo odakle dolaze neosnovan strah, prestrog stav prema sebi i drugima, opsesija detaljima i kontrolom, manipulativni stav u odnosima sa ljudima oko nas. Ako ste se ikada plašili da ćete radeći nešto izgubiti sebe, sada znate da je to sve zbog neaktivne šeste čakre ili premalo energije u ovom delu.

Naravno, već do sada ste shvatili i da previše energije nije dobro, a previše energije Agija čakre se ogleda u nemogućnosti obrade informacija, zaboravnosti i nezdravoj zaljubljenosti.

Karakteristike šeste čakre su:

Boja: indigo, međutim u jogičkim tekstovima ona je svetlo sive boje

Lokacija: između obrva

Uloga: znanje i mudrost

Simbol: Om u obrnutom trouglu koji se nalazi između dve latice lotosa

Životinja: crna antilopa

Element: mahat (spoj svih ostalih elemenata)

Mantra: Om

Balansiranje šeste čakre ćemo postići posvećivanjem sebi, okretanjem sebi, boravkom na tihom i mirnom mestu, meditacijom i introspekcijom. Usmeravanje na signale koje dobijamo sa strane, filtriranje informacija i slušanje sebe je idealan način da se ponovo povežemo sa svojom intuicijom i regulišemo energiju ovog centra. Praktikovanje joge pomaže da naučimo da opažanjem kroz nesvesno i korišćenjem svesnog i nesvesnog u svakodnevnom životu dođemo do srećnijeg i ispunjenijeg života. Jeste da to zahteva dosta rada na sebi i suočavanja sa samim sobom, ali nagrada koja sledi je neprocenjiva.

 

agja

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s