Čakre u Svakodnevnom Životu – Vishuddha

vishuddha chakra

 

„Pre nego što bilo šta kažeš, zapitaj se sledeće: Da li je istinito to što ću reći? Da li je plemenito? Da li je neophodno?- Buda

 

Ima ljudi koji očaravaju svojim rečima i sposobnošću da se slobodno i kreativno izraze, a još uz to su tako osećajni i srdačni da bismo ih spakovali u džep i poneli kući sa sobom. Za njih kažemo da su inspirativni i motivišući i svi vole da budu u njihovom društvu jer se pozitivnost umnožava, kao i sreća, deljenjem. Ako ste se pitali kako im to uspeva, jedan od razloga jeste izbalansirana Vishuddha čakra.

S druge strane, kada nam zastane knedla u grlu i osećamo stezanje i bol u grlenom delu, sasvim je sigurno da nešto nije u redu sa ovim centrom. Nemogućnosti da izrazimo svoje mišljenje ili sprečenost u tome, kao i kada nema ko da nas sasluša, dovode do blokade u grlenom delu. Ta blokada se često ogleda u stidljivosti, borbi sa izražavanjem i biranjem pravih reči i na kraju nerešavanju problema. Zdravstvene posledice do kojih dolazi, osim bola u grlu, jesu problemi sa glasnim žicama ali takođe i smetnje pri varenju jer „gutamo“ umesto da rešimo problem koji je nastao.

Ukoliko se previše trudimo da dođemo do reči, da nas zapaze i čuju, možemo dovesti previše energije u ovaj energetski centar, što će rezultirati u nametanju mišljenja drugima i uopšteno nametljivim ponašanjem, upadanjem drugima u reč, ignorisanjem tuđih potreba i na kraju laganjem. A neki od zdravstvenih tegoba jesu problemi sa štitnom žlezdom, glavoboljama pa čak i opadanje kose.

Grlena čakra, Vishuddha čakra, predstavlja naš glas i sposobnost da se izrazimo, da govorimo istinu i da se zauzmemo za sebe ali to ne treba da radimo nauštrb drugih.

Karakteristike pete čakre su:

Boja: svetlo plava

Lokacija: iza grlene jamice

Uloga: govorenje istine, izražavanje i pokazivanje ljubavi drugima, čistota

Simbol: Lotos sa 16 latica i srebrni polumesec

Životinja: beli slon

Element: eter

Mantra: Ham

 

Vishuddha čakru možemo izbalansirati tako što ćemo govoriti istinu, disati Ujjayi i Bhramari pranajame i vežbati jogu ☺️.

 

vishuddha a

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s