Čakre u Svakodnevnom Životu – Anahata

green-1340075_1920

 

 

Misao se ne rađa u ustima, rađa se u srcu srca. -Nikanor Para

 

Nije ni malo slučajno što stavljamo ruku na grudni koš kada mislimo na one koje volimo ili kad nas nešto dirne. Baš tamo gde posegnemo u trenucima najvećeg  bola i neizmerne sreće, tu se nalazi srčana čakra, Anahata. Četvrta po redu, Anahata čakra je mesto gde se nalaze naša ljubav, vera i nada i gde se sjedinjuju naše fizičke i duhovne potrebe. Ljubav ove čakre se ne odnosi samo na ljubav prema partneru, već na svaku vrstu ljubavi koju osećamo prema sebi, ljudima koje svakodnevno srećemo ali i onima koje ne poznajemo. Ovde je uskladišten naš kapacitet da volimo, ali i da budemo voljeni i uzvratimo ljubav na odgovarajući način, da verujemo sebi i drugima i da se nadamo i na taj način širimo pozitivnost.

Radom na prve tri čakre, tj. brigom za svoje osnovne potrebe (gde utiče Muladhara), zadovoljavanjem raznih radoznalosti (Svadishthana) i usmeravanjem volje i energije na određeni cilj (Manipura), stvaramo stabilne uslove za rad na odnosima prema sebi, drugima i okolnostima u kojima se nalazimo.

Ukoliko primetimo da su nam društveni  odnosi loši, da možda u poslednje vreme donosimo loše odluke, prekoračujemo granice koje inače poštujemo i možda čak iz nekih razloga sebe stavljamo na zadnje mesto, možemo biti sigurni da previše energije dolazi iz srčane čakre.

Smanjena energija deluje suprotno i dovodi nas do situacije gde se povlačimo i zatvaramo u sebe. Dolazi do potpunog nesklada tela i duha a mi se osećamo nesrećno, neshvaćeno, nevoljeno i usamljeno.

Zdravstvene tegobe koje se prepoznaju kada dođe do disbalansa Anahate jesu lupanje srca, gorušica, problemi sa krvnim pritiskom, oboljenja disajnih organa, česte prehlade, bolovi u leđima i ramenima.

Naravno da je najbolje kada je energija izbalansirana. Tada smo harmonični i ono što osećamo i govorimo je u potpunom skladu. Nije nam teško da ukažemo ljubaznost i spremnost da pomognemo onima kojima je to potrebno (jer nametanje pomoći drugima već znači da je došlo do disbalansa). Slobodan protok energije Anahate nas čini otvorenim prema drugima i njihovim idejama i stavovima, činimo dobro bez da očekujemo išta za uzvrat, prepoznajemo saosećanje i podršku koje nam drugi ukazuju, dok ujedno vodimo računa o sebi i volimo sebe (ovo veoma često zaboravljamo).

Boja: zelena

Lokacija: sredina grudnog koša

Uloga: osećanje ljubavi prema sebi  i drugima, prepoznavanje i širenje dobrote i saosećanja

Simbol: Lotos sa dvanaest latica i dva trougla koji predstavljaju jedinstvo muškog i ženskog principa

Životinja: antilopa

Element: vazduh

Mantra: Yam

Bhramari pranajama i vežbanje asana za Anahata čakru će nam doneti priliv energije, pozitivnosti, ljubavi i učiniće da život živimo punim plućima.

 

anahata

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s