Čakre u Svakodnevnom Životu – Manipura

mandala-1340066_1920

„Postoji glas koji ne koristi reči. Slušaj ga.“ – Rumi

Kada vam nešto iznutra govori šta treba da radite ili mislite, kakve odluke da donesete ili kome da verujete, to je Manipura čakra. To je vaša intuicija. Slobodan protok energije u solarnom pleksusu donosi odlučnost, samopouzdanje i mudrost. Lakše donosimo odluke i čini se da su to uvek one prave. S mudrošću biramo reči ali i poduhvate i to radimo puni samopouzdanja.

Sasvim sigurno vam se desilo da upoznate osobu koja „gura nos svuda“ , želi da kreira tuđe živote, organizuje drugima vreme, brzo plane i ljuti se, ima opsesivnu potrebu za kontrolom  a nema saosećanja. Pre nego što se uvredite ili osudite ovu osobu, znajte da ona  ima previše energije u predelu Manipura čakre. Uz to, zdravstveni problemi koji se mogu javiti jesu bolesti jetre, pankreasa, bubrega, probavne smetnje i upala slepog creva.

Smanjena energija u ovom delu nas čini nesigurnima i plašljivima,  a kao takvi klonemo duhom i često ne vidimo izlaz iz trenutne situacije.

Boja: žuta

Lokacija: predeo pupka

Uloga: daje nam smisao svrhe, utiče na naše samopouzdanje, lični identitet, moć i volju takođe utiče na organe za varenje i metabolizam

Simbol: Lotos sa deset latica

Životinja: ovan

Element: vatra

Mantra: Ram

Brojna istraživanja  pokazuju vezu između digestivnog trakta i centralnog nervnog sistema. Kad razmislimo malo više o ovome, nije iznenađujuće jer se većina seratonina (hormona sreće) proizvodi baš u digestivnom traktu, što je dobra vest za nas koji vežbamo jogu i znamo, ne samo da možemo već i na koji način, da podignemo ovaj nivo i na neki način komunciramo sa sopstvenim mozgom (telo je zaista neverovatan mehanizam).

Manipura čakru ćemo, izbalansirati vežbama:

asanas-for-manipura1

 

Ukoliko postoji potreba da dodatno pokrenemo i podignemo energiju ove čakre, osim disanja Bhastrike, treba da se posvetimo onim stvarima koje nam dobro idu, našim talentima, započetim hobijima i svemu onome što volimo i u čemu uživamo. Fokusirajte se na pozitivne stvari jer one napajaju duh i telo svežom, poletnom i produktivnom energijom.

 

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s