Čakre u Svakodnevnom Životu – Svadhisthana

orange-1340073_1920

 

 

Nastavljamo sa pričom o čakrama i energiji koja pokreće naše telo. Jedna od ovih energija nas inspiriše da stvaramo. Ova pokretačka kreativna sila se ne odnosi samo na umetničko stvaranje, već i na jednostvne stvari kao što su kuvanje, sađenje cveća i rešavanje svakodnevnih problema,  na trenutke kad god nešto staro pretvaramo u novo, i kada rizikujemo i prepuštamo se neistraženom bez straha od neuspeha.

 

Ime: Svadhisthana – sakralna (krstačna)

Boja: narandžasta

Lokacija: repni deo kičme

Uloga: uživanje u materijalnim stvarima, skladni međuljudski odnosi, kreativnost, zadovoljstvo, seksualna energija, sposobnost da uživamo u životu

Simbol: lotos sa 16 latica koji predstavlja ciklus rađanja, smrti i ponovnog rađanja

Životinja: krokodil

Element: voda

Mantra: Vam

 

Izbalansirana Sakralna čakra čini da se osećamo zadovoljno, srećno, ispunjeno, kreativno, strpljivo i da generalno uživamo u svemu u životu. Ova čakra predstavlja naš identitet, naš smisao ljudskog bića i onoga što činimo na ovoj planeti.

Ako vas nekada obuzme neobjašnjiv osećaj krivice, znajte da imate manjak energije u ovom delu.  Smanjena energija druge čakre utiče na emotivnu nestabilnost, stidljivost, neodogovornost, strah od promena, neplodnost, alergije, pa čak i depresiju.

S druge strane, prevelika količina energije Sakralne čakre dovodi do prejedanja, bolesti zavisnosti i nemira.

Šta ovo znači?

Znači da treba da slušamo svoje telo i da sve radimo umereno.

Kako da dovedemo energiju Sakralne čakre do zlatne sredine?

Vrlo jednostavno, ili se bar tako čini: treba da uživamo u životu! Kad god možemo treba nešto da stvaramo, da jedemo hranu koja koristi našem telu, da vodimo ljubav i da širimo ljubav.

Za otvarnje Sakralne čakre, ili podizanje energije, možemo raditi jednostavnu vežbu disanja. Zatvorimo desnu nozdrvu i udišemo i izdišemo na levu nozdrvu 8-10 puta. Na ovaj način aktiviramo Ida Nadi koja utiče na lunarnu energiju, žensku energiju a to je energija ove čakre.

Fizičke vežbe koje možemo raditi su ove:

 

asanas-for-svadisthana-800x572

 

Redovni dolasci na časove joge balansiraju energiju i deluju na naše telo i um kao što recimo mali servis deluje na naš auto ili veliko spremanje na naš dom. Obraćajući pažnju na sve oko nas, nekada zaboravimo na svoje telo a telo nas podseti kad je možda kasno. Zbog toga praktikovanje joge treba da bude higijena tela i uma i da se odvija redovno, tako se najbolje održava balans.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s