Čakre u Svakodnevnom Životu – Muladhara

chakra-1340058_1920

 

 

Kada uđete u naš joga studio u gradu, prvo što vidite jesu slike koje je naslikao Uglješa Colić.  A kada uđete u naš studio u Sremskoj Kamenici, vidite uspravno poređana obojena platna istog umetnika. Neki se zapitaju a neki već znaju da ta platna predstavljaju čakre.

Šta su to čakre?

Sam prevod reči jeste „točak“ a odnosi se na životnu silu, Pranu, koja se u našem telu pokreće i okreće kao točak. U telu, životna sila teče kroz tri energetska kanala, Idu, Pingalu i Sušumnu nadi a ulazi u naše telo i izlazi iz njega putem daha. Zbog ovoga pridajemo toliki značaj disanju tokom vežbanja, ali istina je da na disanje treba da obraćamo pažnju i mimo fizičkog praktikovanja joge. Ova pokretačka energija ima sedam centara i svaki od njih daje životnu energiju određenom delu tela a koja takođe utiče i na naš um. Ako smo zdravi, srećni i izbalanisrani, to znači da nam čakre daju tačno onoliko energije koliko nam treba.

Obraćajući pažnju na unutrašnju energiju, naša osećanja i misli, možemo saznati šta nam treba, da li da se oslobodimo energije ili da je podignemo i na taj način da poboljšamo svoje trenutno stanje.

Danas pišemo o Muladhara čakri – korenskoj čakri.

Karakteristike:

Boja: jarko crvena

Lokacija: kod žena sa zadnje strane ulaska u uterus a kod muškaraca predeo perineuma

Uloga: osećaj stabilnosti, prizemnosti i emotivne i finansijske stabilnosti

Simbol: obrnuti trougao, granica između ljudske i životinjske svesti

Životinja: slon sa sedam surli koji predstavlja mudrost

Element: Zemlja

Mantra: Lam

Ukoliko nam je ovaj energetski centar izbalansiran , opšte stanje duha je pozitivno, imamo osećaj ispunjenosti i upotpunjenosti, ne brinemo o novcu, bezbednosti i znamo tačno gde nam je „dom“.  S druge strane, prevelika stimulacija Muladhare budi osećaj anksioznosti, nervoze i nemira i stalno strahujemo za nešto. Zdravstveni problemi koje imamo zbog prevelike stimulacije korenske čakre jesu problemi sa varenjem, bol u donjem delu leđa, kukovima, kod žena dolazi do  problema sa jajnicima  a kod muškaraca sa prostatom. Manjak energije u ovom delu dovodi do osećaja letargije i nezainteresovanosti što može loše da utiče na naš društveni i poslovni život.

Kako izbalansirati korensku čakru?

Da bi doveli balans ovom enrgetskom centru, prvo se moramo posvetiti osnovnim egzistecijalnim potrebama kao što su posao i finansijska stabilnost, ali i veze sa prijateljima i partnerom. Dodatnu energiju koja nam treba da se bavimo ovim stvarima možemo proizvesti vežbama koje stimulišu Muladhara čakru a to su: Balasana, Suptabadhakonasana, Apanasana, Setubandhasana.

Časovi joge su često koncipirani tako da utiču na jednu od sedam čakri, a ako želimo da radimo na korenskoj, vežbanje može izgledati ovako:

 

asanas-for-muladhara1

 

Ukoliko želite svoj personalizovani plan vežbanja za korensku čakru, ili imate neka pitanja, slobodno nam pišite.

 

 

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s