Važnost Pravilnog Podešavanja Pri Vežbanju

podesavanje

 

Ako pokažemo vežbaču kako da zauzme položaj pravilno, držaće ga pravilno samo taj jedan trenutak. Ali, ako vežbača naučimo da oseća položaj, pravilno će se postavljati u položaj zauvek.“

 

Za potrebe ovog teksta ćemo napraviti razliku između izvođenja joga položaja i podešavanja položaja. Nije isto da li podešavamo pravilno zauzet položaj ili položaj koji mislimo da je pravilan. Kako bismo zauzeli bilo koji jogički položaj, moramo znati kako taj položaj treba da izgleda, tj. gde se koji deo tela nalazi, koji mišići se izdužuju, koji kontrahuju, gde je ravnoteža tela i gde usmeravamo pogled. Kada zauzmemo položaj pravilno, poštujući sva pravila i pažnju usmerimo na disanje, tada se taj položaj naziva asanom. Do tada, to je samo položaj koji je zauzelo naše telo u prostoru.

Mnogi vežbači žele da zauzmu krajnji položaj odmah. U zavisnosti od fizičke spreme i opšteg fizičkog stanja, neki će do tog položaja doći pre a drugi će pokušavati mesecima, možda godinama. Upravo to vreme je ono što zovemo jogičkom praksom. Ovde se ispoljava ko smo mi u stvari, šta želimo, gde idemo, kako se nosimo sa onim što nam život donese. Vežbom i posvećenošću ne unapređujemo samo naše telo već i naš um, kontrolišemo reakcije, sagledavamo jasnije šta su naše želje i očekivanja i shodno tome prilagođavamo i jogičku praksu.

To naravno ne znači da oni koji lakše zauzimaju položaj imaju manje da se trude. Naprotiv. Kada zauzmemo položaj pravilno, kada dođemo do tog željenog, krajnjeg položaja, tek tada počinje pravilno podešavanje. Pažnju usmeravamo na ciljani deo tela, dodatno angažujemo mišiće, možda rotiramo butinu ka spolja, spuštamo lopatice, opuštamo mišiće koji u zadatom položaju ne treba da rade, usmeravamo pogled (drišti), uključujemo bande i pranajame. Sve to u cilju da um isključi ometače ( zvukove, mirise, misli (najteže za zanemariti)) i telo da zauzme pravilan položaj, isključujemo spoljašnji svet i povlačimo čula ka unutra. Ono što se događa unutra ne vidi niko i to je samo naše iskustvo na koje ne mogu uticati drugi ako im ne dozvolimo.

Svaka asana ima određeni zadatak, ili nazovimo to svrhom, i budi energiju u telu. Mi imamo sposobnost da tu probuđenu energiju usmerimo tamo gde nam treba i gde nam odgovara i da u svoj život dovedemo stabilnost i ravnotežu, ne samo pri vežbanju već i pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti ili neaktivnosti, kao što su čekanje u redu ili sedenje za računarom.

Mnogo je važnije kakav osećaj imamo dok izvodimo zadati položaj od toga kako taj položaj izgleda.

Treba imati na umu da je pravilan položaj bezbedan položaj i opasnost od povrede je svedena na minimum. Zbog različite građe tela, položaji ne mogu izgledati isto kod svih, i ne treba, jer važno je šta se događa iznutra. U vežbanje je potrebno uključiti intelekt i svesnost, objektivno sagledati bilo koje emocije koje se bude. Prve su uglavnom reakcije na neprijatnost koju osećamo. Razmišljanje i praćenje soptvenog tela će nam ukazati na to gde je naša trenutna granica i gde treba da se zaustavimo. Sa emocijama se borimo prihvatanjem trenutnog stanja stvari i radimo na tome da napredujemo. Ovo je zašto drugima izgleda kao da se spolja ništa ne događa a iznutra se odvija bitka između ega, tela i emocija.

 

podesavanje 2

 

Zato je naučiti vežbače da pravilno zauzimaju položaj prema sopstvenom telu možda jedan od najvećih uspeha joga instruktora. Podešavanje položaja već spada u finese i to je sledeći korak jogičke prakse.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s