Kada Vežbati Jogu?

 

„Najbolje vreme za vežbanje joge je ono koje vama najviše odgovara.”

 

Kada odlučimo da se posvetimo vežbanju joge, jedno od pitanja na koje nailazimo jeste „u koje doba dana vežbati?“ Ako pogledamo tradiciju i tekstove o jogi, saznaćemo da je idealno vreme za vežbanje ujutru, i to pre izlaska sunca, između 4 i 6 časova a pre doručka. Ovo je vreme kada nam ništa ne odvlači pažnju a čula počinju da se bude i usmereni smo samo na sebe.

Osećaj koji imamo posle jutarnjeg vežbanja je poletnost; ispunjenost pozitivnom energijom koja nas napaja i utiče da nam dan protekne isto tako, energično i pozitivno. Jutarnje vežbanje može predodrediti kakvi će nam biti celokupan dan i pogled na svet.

S druge strane, večernje vežbanje je mnogima pogodnije zbog stila života koji vode ili poslova koje obavljaju. Takođe, tu su društveni život, ljubimci i članovi porodice pa postaje izazov uglaviti u životni raspored i poneki čas joge.

Lična praksa nam zato omogućava da sami organizujemo kada, koliko i gde ćemo vežbati. Međutim, ima i onih koji ne vole da vežbaju sami, jer zaista, energija grupe pokreće. Zato su tu joga studiji (kao što je naš 😉 ) gde možete pronaći najbolji termin za sebe i svoj raspored.

Vežbanje ne treba da bude opterećenje već alat do boljeg, srećnijeg i produktivnijeg života. Čarobno zar ne?

 

Evo nekih informacija o efektima vežbanja ujutru:

  1. Pozitivan početak dana
  2. Povećana energija
  3. Smanjen stres
  4. Poboljšana koncentracija
  5. Veća pokretljivost celog tela
  6. Opuštenost uma.

 

Surja Namaskar je sekvenca koja je idealna za početak dana gde god da ste.

 

stef bw

 

Naravno, postoje i oni kojima je večernje vežbanje pogodnije jer je telo već razmrdano pa tada praktikuju i dinamičnije stilove joge. Osveženje i energija sa kojom se izađe sa časa omogućuju nam da se vratimo svakodnevnom životu i pre odlaska na spavanje posvetimo, bistrog uma, onome čemu možda nismo mogli tog dana.  Nasuprot dinamičnom vežbanju, lagano vežbanje neposredno pre spavanje ima umirujući efekat na telo i um i doprinosi dubljem i kvalitetnijem snu, a položaji koji se vežbaju u ovo vreme su savijanja ka napred, istezanje i blaga  uvrtanja.

 

slika 1 bw

 

Neki od efekata vežbanja pre spavanja:

  1. Lakši odlazak na spavanje
  2. “Sređivanje” misli, smirivanje uma
  3. Smanjenje stresa usled proteklog dana
  4. Umanjeni bolovi u zglobovima, leđima, vratu.

 

Vreme kada ćete vežbati u mnogome zavisi i od toga kada volite da ustajete, kakvi su vam životni stil, tempo života i kakav efekat želite da postignete, kojom vrstom joge se bavite i u kakvoj ste trenutno situaciji. Stoga ćete možda jedan dan vežbati ujutru a drugi dan uveče. Nekada će to biti petominutna meditacija ili vežba disanja…šta god da vam u datom trenutku prija.

Bez obzira na doba dana kada se posvećujete vežbi, ono čega morate biti svesni jeste da obraćate pažnju na svoje telo i uvek vežbate u granicama svojih mogućnosti. Neretko se događa da se početnici povrede usled neodgovarajućeg redosleda asana ili nepravilnog izvođenja položaja. Joga nije instant i ne može se skratiti i smestiti u malo pakovanje. Zbog toga je najbolje početi sa instruktorom joge koji će nas usmeriti i dati nam odgovarajuće savete.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s