Ogledalo Jogičke Prakse

49900087_219792308970069_6473798475774427136_n

„Šta treba da ponesem na prvi čas joge?“  je jedno od prvih  pitanja koje instruktori čuju kada dolaze novi  vežbači. Možda ne odgovor koji očekuju ali odgovor koji sadrži suštinu jeste „sebe i otvoren um“.

Sam pristup vežbanju, kao i svemu u životu, zavisi od osobe do osobe. Ipak, mogu se primetiti zajedničke osobine ili uviđanja do kojih dolazimo vežbanjem. Naše posmatranje sopstvene jogičke prakse nam može ukazati na to šta u životu ne štima i šta možemo promeniti.

Svaka promena je teška jer njoj prethodi dug vremenski period navike. Kakva god ta navika bila, ona je u našem životu konstanta, ono što je poznato i što nam služi kao orijentir u akcijama, reakcijama i šablonima razmišljanja. Svaki pokušaj menjanja, izlazak iz okvira onoga na šta smo navikli predstavlja stres, a način na koji ćemo izaći sa tim stresom na kraj je ono što nas definiše. Ako želimo promenu  i drugačiju definiciju, moramo biti spremni na izlazak iz dosadašnjih okvira što nas stavlja prvo u sukob sa nama samima a posle i sa okolinom.

Dok vežbamo, sa svakom asanom prolazimo kroz veštački izazvan stres i suočavamo se sa svojim reakcijom. Zbog ovoga je važno posmatrati sebe, svoj dah i emocije jer na isti način telo i um reaguju u stresnim situacijama van časa vežbanja joge.

Ukoliko nam je prva rekacija negativna, stvaramo otpor, taj otpor izaziva neprijatnost koja raste. S druge strane, pozitivna reakcija stvara pozitivne emocije koje isto tako rastu. Na nama samima je iz kog okvira ćemo izaći.

Za vreme vežbanja, ne moramo da uradimo demonstrirani položaj savršeno. On je već savršen ako smo ga uradili svesno i pravilno do granica koje je postavilo naše telo. Redovnom vežbom i posvećenošću te granice će se pomeriti. Treba verovati sebi, dati telu vremena i vežbati sagledavanje reakcija na mentalnom i fizičkom planu.

Pitanja kojima se treba posvetiti jesu: Šta su uopšte vaša očekivanja? Koliko su realna? Koji je vremenski okvir koji sebi postavljate i zbog čega uopšte imate vremenski okvir? Šta je svrha vaših postupaka? Ova pitanja treba da postavite sebi za svaku asanu na svakom času joge. Ne morate imati odgovor odmah i to je u redu. Prihvatite to. Svako ovo pitanje, sagledavanje i odgovor na pitanje primenite na svakodnevne situacije u vašem životu i posmatrajte šta se događa. Doći ćete do suštine joge… a verovatno i nečeg drugog.

Šta joga nije?

Joga nije još jedan moderan način ishrane i stil života. Ako je svedemo na to, vrlo brzo će biti zamenjena nekom sledećom vrstom. Naprotiv, joga postoji mnogo duže od bilo kog stila i nudi više od lakšeg odlaska na spavanje, novih helanki, suzdržavanja od jela pre vežbanja i izbacivanja određene vrste hrane sa jelovnika.

Joga je rad na sebi koji zahteva vreme, suočavanje i iskrenost i na taj način joj treba i pristupiti.

Na čas joge nosite sebe i sve što nosite u sebi, drugi će to videti, možda vam se neće svideti ali ćete i sa tim izaći na kraj.

Podelićete sve svoje najbolje i najgore, razmeniti energije i naučiti o sebi i drugima zaista vredne lekcije do kojih drugačije ne biste došli.

Joga ste vi.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s