Matsyasana

Na početku, prema indijskoj mitologiji, svet je bio jedan veliki okean sa tek nekoliko ostrva. U tom prvobitnom vodenom prostranstvu živeo je Matsya (riba). Jednog dana, Matsya je načuo razgovor Šive i Parvati. Parvati je želela da vežba jogu a Šiva ju je učio.

„Tajna joge je iskustvo prisnog zajedništva. Ona je proces u kome gubimo svoj identitet, prestajemo da postojimo kao individua, a postajemo jedno sa prirodom, ekspanzivnom, kreativnom energijom, kao i mirom i blaženstvom… Postoje tri puta joge koja imaju isti cilj. Prvi je oslobađanje od ega, drugi je put mudrosti a treći posvećenosti…“

Matsya je pomno slušao Šivu i postajao sve udubljeniji i mirniji. Kroz mirnoću u položaju koji je zauzeo došao je do savršenog položaja koji se naziva asanom. Postao je lagan kao pero, izašao iz vode i napravio još malo veći luk u leđima kako bi mogao još bolje da se namesti i bolje čuje Šivinu priču. Inspirisanost onim što je čuo mu je otvorila srce i počeo je proces transformacije. Što je bio  mirniji, to je disanje bilo stabilnije i pravilnije, a Matsya je bio nepomičan. Um se povukao unutra, čula su se odvojila od spoljnog sveta i on je postao jedno sa svim oko sebe.

matsy

Naravno, Šiva je to sve osetio i blagoslovio ga tako što mu je dao ljudski oblik i ime Matsyendra (Gospodar riba). Izašao je iz vode i zauzeo položaj Matsyandrasane u kom je nastavio da sluša dijalog Šive i Parvati.

matsyendra

Prema Sri Aurobindou, ova priča nas uči da je Joga „proces transformacije. Ceo život je joga.“ A kroz svoj proces transformacije, Matsya je postao prvi učitelj joge.

 

 

  • Sri Aurobindo, The Synthesis of Yoga (Pondicherry, India: Sri Aurobindo Ashram, 1984), p4.
  • Swami Svatmarama, Hatha Yoga Pradipika.
  • Mukunda Stiles, Structural Yoga Therapy: Adapting to the Individual, 2005.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s