Halasana

Kralj  Janaka je bio jogi koji se bavio karma jogom, što znači da je bio posvećen nesebičnoj službi drugima, bilo da su to životinje ili ljudi, pratio je svoju sudbinu (Dharmu) i prihvatao je kao takvu.

Njegova briga o ljudima značila je i obrađivanje zemlje. Jednog dana, Janaka je orao njivu i u brazdi koju je izorao pronašao bebu. Ta beba je bila devojčica, nazvao ju je Sita i proglasio je svojom ćerkom. Naravno, ona je jedna od reinkarnacija Šakti i sudbina joj je bila da se ujedini sa Višnom, koji je u ovom životu bio Rama.

Reći da se Sita rodila iz zemljane brazde znači da mi našu duhovnu prirodu možemo razumeti kroz naše telo. Kao ćerka Majke Zemlje, Sita predstavlja fizičku dimenziju univerzuma (prakriti) a Rama predstavlja svest.

Zauzimanje položaja:

-Legnemo na leđa, ruke postavimo pored tela, dlanove okrenemo na dole, noge spojimo i zategnemo

-Udahom podižemo obe noge istovremeno na 90° pa ih prebacimo preko glave i stopala postavimo na pod. Prepletemo prste šaka i oslonimo na pod. Dišemo.

-Možemo disati uđaji.

Kada već zauzmemo položaj, pažnju obraćamo na dah. Da li dišemo teško? Da li nam se grlo steglo ili osećamo pritisak u očima? Da li možda imamo osećaj da samo dišemo gornjim delom pluća? Obraćamo pažnju na to kako reagujemo na ova dešavanja i na ograničenja koja nam je postavilo naše telo i saznajemo kako ćemo reagovati i kako ćemo se osećati u drugim situacijama kada smo ograničeni.

halas2

 

Modifikacija za ovu asanu je Supta Pashcimottanasana (ležeća štipaljka) gde ležimo na leđima, podignemo noge ravne i zategnute i prebacimo stopala preko glave. Stopala postavimo na pod ili paralelno sa podom. Donji deo leđa treba da je na podu a ruke su pored tela.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s