Kurmasana

Neke asane su dobile imena po životinjama, kao što je Kurmasana (kornjača), a ime je dobila po tome što se pri izvođenju povlačimo u sebe kao što se kornjača povlači u svoj oklop. U trenutku izvođenja asane, svet oko nas prestaje da postoji, a povezujemo se sa svojim unutrašnjim svetom i čulima. To je nešto što inače ne radimo u toku dana jer smo preopterećeni svakodnevnim stvarima, što je u potpunosti u redu, ali svakako treba naći vremena i uspostaviti kontakt sa samim sobom.

Prva izvođenja ove asane su izazovna ali dobrobiti svakako ne izostaju. Princip kojim se ovde vodimo je: pokret – ulazak u asanu, osećaj -osećanje tela u položaju i šta taj položaj predstavlja za nas, introspekcija – posmatranje toka misli i praćenje senzacija u telu i umu istovremeno.

Dok neki vežbači ovaj položaj doživljavaju kao bezbedno vreme za povratak sebi, drugi mogu iskusiti tenziju, otpor, pa čak i strah koji je u stvari samo strah od suočavanja sa samim sobom. To znači da smo na pravom putu da unapredimo sebe.

Kornjače se smatraju strpljivim i mudrim a veruje se da vežbanje ove asane donosi strpljenje i mudrost u životu. Što i jeste tako. Poznavanje nas samih nam pomaže da situaciju sagledamo objektivno, da ne donosimo odluke ishitreno i da kontrolišemo naše emocije.

Što se tiče fizičkih dobrobiti, one su svakako prisutne. Kurmasana jača mišiće leđa, daje tonus abdominalnim mišićima, oslobađa tenziju u kukovima i čini ih fleksibilnijim. Osobe sa diskushernijom ne bi trebalo da izvode ovu asanu ali uvek postoji modifikacija položaja pri čemu će vam pomoći vaš instruktor.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s